Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Monday, 14 August 2017

RESIPI TOMYAM AYAM




Bahan-bahan

Setengah atau seekor ayam yang telah dipotong kecil.
1 batang karot @ cendawan yang di potong bulat-bulat.
2 biji bawang besar yang telah dihiris.
3 biji bawang putih.
2 biji cili api yang telah diketuk.
2 batang serai yang telah diketuk-ketuk.
2 biji limau nipis/kasturi. (bergantung kepada anda)
2 helai limau purut.
1 kiub perencah tom yam knorr.
3 cawan air.
Garam dan serbuk perasa.
Minyak untuk menumis.

Cara-cara

Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan merah hingga perang dan berbau wangi.
Masukkan ayam ke dalam kuali dan kacaukannya hingga separuh masak.
Masukkan air sehingga mendidih dan kemudiannya masukkan serai, daun limau dan bawang besar.
Kemudian masukkan kiub tomyam knorr dan perahkan limau serta cili api.
Masukkan daun limau purut serta garam dan serbuk perasa.
Biarkan mendidih sehingga masak sepenuhnya.
Biarkan sejuk dan cuba anda rasa kenikmatan tom yam ayam yang anda buat sendiri.

Thursday, 3 August 2017

Anemia dan bahayanya kepada ibu hamil

Assalamualaikum...

hari nie kura nak cerita pengalaman kura, second time pergi klinik kerajaan untuk checkup, masuk je bilik nurse, terus kena marah sebab HB rendah dari yang first checkup. Penting nya paras HB pada paras normal, jangan ambil mudah tau para ibu mengandung. Apa itu Anemia??

Anemia merujuk kepada keadaan kekurangan darah di mana paras haemoglobin seseorang itu berada pada tahap kekurangan 11 gm%. bermaksud paras darah merah dalam darah kita berkurang.

Punca-punca Anemia:
Kurang makan makanan yang kaya dengan zat besi, asid folik dan vitamin B12.
Kerap makan makanan yang menghalang penyerapan zat besi seperti teh, kopi dan produk soya.
Makanan yang dimakan mempunyai kadar penyerapan zat besi yang rendah


Tanda-tanda Anemia:
  • ·         Pucat
  • ·         Letih dan lesu
  • ·         Pitam
  • ·         Kerap sakit kepala dan pening


Kesan Anemia kepada ibu:
  • ·         Keguguran
  • ·         Bersalin awal
  • ·         Kematian janin dalam kandungan
  • ·         Tumpah darah selepas bersalin


Kesan kepada Bayi dalam kandungan:
  • ·         Kurang berat semasa lahir (kurang 2.5)
  • ·         Lahir tidak cukup bulan (pramatang)
  • ·         Anak lemas semasa lahir
  • ·         Pertumbuhan bayi terbantut

next post
Panduan Pemakanan Untuk Pencegahan Anemia

Wednesday, 26 July 2017

DYXY Cosmetic : kulit flawless glowing mowing dalam masa 5 minit

DYXY Cosmetic ada 3 item:

1. DYXY BC Cream Foundation
2. DYXY Green Tea Face Mist
3. DYXY Brush

 

1. DYXY BC Cream Foundation

BC Cream Foundation adalah make up revolusi baru dari korea yang menggunakan kombinasi bb cream + concealer. ia diformulasi dari mineral & ekstrak arbutin yang berupaya menjadikan warna tona kulis lebih sekata serta membantu merawat kulit. Formulasi baru 'bb cream + concealer' ini menjadi perfect foundation untuk yang inginkan full coverage tapi tak ada masa @ tak sempat bermakeup lama. ia sesuai untuk semua jenis kulit, kulit kusam, sensetif & liang pori terbuka.

BC Cream Foundation bertekstur unik yang tak berminyak dan tak melekit. Guna mousse cream yang meresap serta merta lepas kita apply pada kulit muka. Cover segala apa yang uols tak suka kat muka seperti parut, cela & meratakan tone menjadikan warna kulit lebih terserlah glowing. Tak kira macam mana keadaan kulit uols BC Cream bole jadikan licin dan shining tau. BC Crean juga ada function as oil control cream so sangat sesuai untuk kulit muka yang berminyak dan yang sering berpeluh. Jangan la pelik nanti tiba2.. eh muka tak keluar minyak la…. Itulah kehebatan BC Foundation.
 
Mengapa DYXY BC Cream di anggap magic foundation:

Ada SPF 50++ yg boleh melindungi kulit muka dari sinaran UV
Kesan flawless 3D yg nampak mcm filter tapi masih natural
Mudah menyerap ke dalam kulit & menjimatkan masa untuk bersiap
Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit berjerawat & sensetif
Anti-oily face. Tekstur krim yang sangat ringan & selesa dipakai
Mekap tahan lama sehingga 8 jam

BC Crean dah terjual sebanyak 20, 000 pcs, beribu ribu feedback customer yang berpuash hati. Siap ada yang sudah repeat order walaupun belum habis pakai.

DYXY BC CREAM FOUNDATION :
1.       Beige : Untuk kulit yang cerah ala2 Chinese ataupun @ cerah sederhana. Tona kulit akan nampak lebih cerah, berseri & paling penting tak bercapuk /cakey
2.      Natural : Untuk tona kulit sawo matang & sederhana cerah . Jgn risau hitam manis pun boleh pakai, dia ikut tone kulit kita. Kulit akan lebih glowing & licin
Apa korang rasa bila ada yang bertanya soalan cam nih ....
"Eh ! Ko nih makeup ke tak nih ?? Kulit ko nampak flawless natural look macam awek korea lah & memang sangat WOW !"


Senang je nak apply BC Cream ni.. Tak melekit, tak berminyak.
Rasa light macam tak pakai apa2 je..... Muka fresh macam tak make up pun. Sesuai la untuk kaum wanita yg tak suka make up tebal....
Korang yg jenis tak suka pakai make up @ apa-apa kat muka tu memang sepadan dgn DYXY BC Cream coz dia ringan tapi boleh cover semua cela.
Jimat dasyat pulak tu.. Tahan lebih 3 bulan !


2.      DYXY GREEN TEA MINERAL FACE MIST

Risau bila jerawat naik?
Lagi-lagi, time period jerawat makin menjadi-jadi naiknya..
Korang pun mula rasa down bila nak berhadapan dgn orang ramai . Nak pula yg bekerja diluar rumah .
Mudah aje.... Korang hanya perlu Spray kan aje jerawat dengan Face Mist, tengok2 semalaman dah kering jerawat tu...

FUNGSI UTAMA DYXY FACE MIST GREEN TEA :


  • Menghilangkan jerawat halus
  • Wajah lebih segar & glowing
  • Kesan melecet sembuh
  • Kulit semakin lembab & tiada lagi masalah kulit kering
Face Mist dari DYXY ni bukan sebarang face mist, ia mengandungi mineral yang sangat bagus untuk kulit muka. Selalu kaum wanita ni kalau guna mekap, takut tumbuh jerawat kan?
Tapi dengan DYXY Face Mist, ia akan dapat melindungi kulit korang dari jerawat & juga masalah kulit kusam.
Dia punya effect glowing tu pulak buat kita rasa macam tak nak berenti dari belek muka kat cermin...
 

DYXY Face Mist The best green tea mist spray !

“I memang suka sangat green tea. Almost everything nak dari green tea. Dari Mouthwash, toothpaste & air pun green tea. Then I found this Green Tea mineral Face Mist by DYXY. Its really refreshing. Lepas mandi spray, lepas cuci muka spray. Sebab bau dia best. Bila i pakai lepas siap makeup, muka jadi lebih glowing. Bila pakai sebelum tidur, bangun esok tu muka mesti rasa lembut je. Sekarang this is my feveret. Sebelum habis ni nanti i akan repeat order”


5 FUNGSI UTAMA DYXY FACE MIST GREEN TEA SPRAY :


  • Sebagai Toner
  • Sebagai Face Mist
  • Sebagai Moisturizer
  • Sebagai Finishing spray
  • Sebagai Makeup remover

KELEBIHAN / FUNGSI DYXY GREEN TEA FACE MIST :

  • Mengandungi zat mineral
  • Boleh dijadikan base make up
  • Muka fresh & glowing effect serta merta selepas spray
  • Make up tahan lebih lama
  • Bauan green tea yg wangi dan aman
  • Mengurangkan kesan alahan di muka
  • Mengecutkan jerawat pada muka
  • Sesuai untuk kulit muka sensitif
  • Boleh digunakan lelaki & perempuan
  • Muka lembap & segar secara natural
  • Ekstrak teh hijau & Vitamin E Mengecutkan jerawat
  • Makeup tahan lama, tak cakey @ bertompok
  • Pengganti toner dan make up base
  • Anti radang serta lembut pada kulit
  • 100% tiada bahan kimia merbahaya
  • Kulit menjadi lembap, sesuai utk kulit kering & mengelupas
  • Tahan 2 hingga 3 bulan mengikut kekerapan penggunaan
  • Bau Green Tea yang WANGI dan FRESH
  • DYXY Face Mist Tahan 2-3 bulan ikut rutin pemakaian
Isi Kandungan DYXY Green Tea Face Mist 160ml


3.      DYXY FACE BRUSH

KEISTIMEWAAN DYXY BRUSH : 

  • Menjimatkan foundation
  • Bulunya yg padat & mampat
  • Bulu kukuh dan tak mudah tercabut
  • Saiz kecil mudah dibawa kemana-mana
  • Saiz yg mudah dipegang
  • Beauty blender versi berus
  • Digunakan oleh make up artis terkenal
Nampak biasa tapi kesannya jelas berbeza dengan brush diluar sana...

KEHEBATAN DYXY BRUSH :


  • Bulu yang berkualiti tinggi, gemuk & padat
  • Pegangan yang kemas & bulu yang super lembut
  • Hanya perlu 2-3 olesan sahaja
  • Foundation tak bercapuk
  • Senang untuk blend foundation keseluruh muka
  • Menjimatkan foundation sbb tekstur tak menyerap kedalam brush
  • Effect lebih WOW bila dipakai dgn BC Cream DYXY & Face Mist DYXY

Selain daripada cantik, bulu brush ni jugak padat.
Korang jangan risau sebab kami jual barang yg 100% halal sahaja ye. Brush ni halal, dont worry sebab bulu ni bukan bulu oink2 taw.
Korang yang beli brush dekat luar sana hati-hati yea.
Jangan sampai terpakai bulu yang haram sebab nak murah.
DYXY Brush nie boleh pakai dengan mana2 foundation pun.
Biar mahal sikit pun takpe, asal kita tau dari mana sumber dia.

Kalau beli BC Cream & Face Mist, jangan lupa ambil sekali set yg ada brush DYXY ni.. Barulah lengkap set korang. Kalau mula2 beli set tanpa brush, guarantee korang mesti akan order brush pulak lepas tu. Sebab rasa tak sempurna set DYXY Cosmetic kalau takde brush nya.

CARA MENGGUNAKAN SET DYXY COSMETICS : 


  • Cuci muka menggunakan cleanser korang sendiri
  • Kemudian spray DYXY face mist ke muka 
  • Biarkan seketika sehingga menyerap dalam 1-2 minit
  • Ambil DYXY Brush, Calitkan sedikit pada DYXY BC Cream
  • Akhir sekali, ratakan foundation tersebut ke seluruh muka 
  • Dah Siap !

Feedback Customer



















HARGA LOOSE
DYXY BC CREAM FOUNDATION
SEMENANJUNG : RM80
SABAH & SARAWAK : RM85

DYXY FACE MIST
SEMENANJUNG : RM55
SABAH & SARAWAK : RM60

DYXY BRUSH
SEMENANJUNG : RM45
SABAH & SARAWAK : RM50


HARGA COMBO
🌟COMBO BASIC 
SEMENANJUNG : RM 115
SABAH SARAWAK : RM120

1 x DYXY BC CREAM 
1 x DYXY Face Mist
FREE POSTAGE
With FREE GIFT
With Flyers



🌟COMBO PREMIUM
SEMENANJUNG : RM 145
SABAH SARAWAK : RM150

1 x DYXY BC CREAM 
1 x DYXY Face Mist 
1 x DYX Brush
FREE POSTAGE
With FREE GIFT
With Flyers
With Paper bag


🌟COMBO LADY D
SEMENANJUNG : RM 185
SABAH SARAWAK : RM190

1 x DYXY BC CREAM 
1 x DYXY Face Mist 
1 x DYX Brush
1 x DYXY lipstick
FREE POSTAGE
With FREE GIFT
With Flyers
With Paper bag

CONTACT UNTUK ORDER

WHATSAPP : 0183743191 (CIK KURA)
WHATSAPP : 0183743191 (CIK KURA)
WHATSAPP : 0183743191 (CIK KURA)
WHATSAPP : 0183743191 (CIK KURA)


Monday, 9 January 2017

Azam tahun baru 2017 Cik Kura

Assalamualaikum semua...tak terlambat kan cik kura nak bincang pasal azam tahun baru nie.. cik kura berazam untuk jadikan blog nie tempat cik kura share bende menarik dan berguna tuk awak..

Cik kura harap dapat bagi bende2 yang berguna untuk di kongsi bersama dengan awak.. kura masih baru lagi dalam penulisan blog nie, harap awak sudi jd kawan blog kura..

Sebelum kura tido, kura fikir azam tahun baru tapi macam banyak sangat azam tahun baru kura entah dapat di capai entah tidak.. In Shaa Allah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan..

Azam tahun baru yang paling utama, kura nak setle kahwin.. hehee.. gedik nau.. In Shaa Allah, rezki jodoh..  Azam tahun 2017 awak apa??

Sunday, 8 January 2017

Resipi sagu gula melaka


2 cawan sagu
6 cawan air
3 titik pes pandan

Cara masak sagu
Rendam sagu dengan air selama 20minit.
Masak sagu dan air, kacau sehingga hilang bijik2 putih pada sagu.

Kuah
1.Susu cair + sedikit garam

Sirap Gula melaka.

1.Didihkan gula melaka bersama2 air.. Masukkan Daun Pandan. Biarkan semua gula tadi larut dan sedikit likat. Tutup api ,tapis ke dalam bekas lain dan sejukkan pada suhu bilik Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
Cara melapis sagu.
1.sediakan bekas yang sesuai
2. Masukkan air gula melaka
3. Masukkan sagu dan akhir sekali susu cair

Friday, 6 January 2017

Tip mudah bersalin


1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.

2. Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.

3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka

4. Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction

5. Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin

6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg admin amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)

8. Makan kurma dalam bilangan ganjil

9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk

13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut

14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang
jom sama2 share untuk ibu2 di luar sana....
.

Thursday, 5 January 2017

Pengenalan cik kura

Hi semua, anyeon..
saya baru start mempunyai blogger, harap awak semua sudi jadi kawan blogger saya..