Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Monday, 9 January 2017

Azam tahun baru 2017 Cik Kura

Assalamualaikum semua...tak terlambat kan cik kura nak bincang pasal azam tahun baru nie.. cik kura berazam untuk jadikan blog nie tempat cik kura share bende menarik dan berguna tuk awak..

Cik kura harap dapat bagi bende2 yang berguna untuk di kongsi bersama dengan awak.. kura masih baru lagi dalam penulisan blog nie, harap awak sudi jd kawan blog kura..

Sebelum kura tido, kura fikir azam tahun baru tapi macam banyak sangat azam tahun baru kura entah dapat di capai entah tidak.. In Shaa Allah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan..

Azam tahun baru yang paling utama, kura nak setle kahwin.. hehee.. gedik nau.. In Shaa Allah, rezki jodoh..  Azam tahun 2017 awak apa??

Sunday, 8 January 2017

Resipi sagu gula melaka


2 cawan sagu
6 cawan air
3 titik pes pandan

Cara masak sagu
Rendam sagu dengan air selama 20minit.
Masak sagu dan air, kacau sehingga hilang bijik2 putih pada sagu.

Kuah
1.Susu cair + sedikit garam

Sirap Gula melaka.

1.Didihkan gula melaka bersama2 air.. Masukkan Daun Pandan. Biarkan semua gula tadi larut dan sedikit likat. Tutup api ,tapis ke dalam bekas lain dan sejukkan pada suhu bilik Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
Cara melapis sagu.
1.sediakan bekas yang sesuai
2. Masukkan air gula melaka
3. Masukkan sagu dan akhir sekali susu cair

Friday, 6 January 2017

Tip mudah bersalin


1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.

2. Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.

3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka

4. Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction

5. Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin

6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg admin amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)

8. Makan kurma dalam bilangan ganjil

9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk

13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut

14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang
jom sama2 share untuk ibu2 di luar sana....
.

Thursday, 5 January 2017

Pengenalan cik kura

Hi semua, anyeon..
saya baru start mempunyai blogger, harap awak semua sudi jadi kawan blogger saya..